Work and Travel USA Program

Informacije o programu Work and Travel

Work and Travel je program kulturne razmene studenata. Program W&T je namjenjen studentima sa teritorije Srbije, BiH i HrvatskeCilj programa je sticanje radnog iskustva, stručnog usavršavanja kao i upoznavanja kulture i sticanje novih prijateljstava. Kroz program razmene studenata Work and Travel, studentima se pruža jedinstvena prilika za putovanje i rad u Americi.

Šezdesetih godina, US State Departmant pokrenuo je seriju programa putem kojih se mladim ljudima širom sveta pruža mogućnost da iskuse „Američki način života“ u određenom vremenskom periodu. U samom početku bio je to samo program putovanja, ali nedugo potom prerastao je u jedinstven program nazvan Work and Travel. Učešćem na Work and Travel programu kulturološke razmene stičete mogućnost da provedete do pet meseci u SAD radeći sezonske studentske poslove sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta i da putujete širom Amerike. Agencija Experience organizuje ovaj program u Srbiji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u saradnji sa zvanično akreditovanim američkim organizacijama, tj. sponzorima.

Studentski poslovi programa Work and Travel USA

Poslovi u okviru programa Work and Travel su uglavnom u turističkoj delatnosti: rad u hotelima, restoranima, buticima, rent-a-mopedima ili zabavnim parkovima.

Poslovi se plaćaju od $9 – $19 po satu.

Lokacije za Work and Travel program su najražličitije, ali prije svega, to su lokacije sa velikim brojem turističkih atrakcija.

Neke od lokacija su ostrva:
 • Martha’s vineyard,
 • Nantucket,
 • Block Island
Izdvajamo i gradove koji se nalaze na istočnoj obali:
 • Ocean City
 • Wildwood
 • Cape May
 • Virginia Beach
 • Myrtle Beach
 • Maine
 • Newport
 • Chincoteague
 • Bethany Beach
 • Rehoboth Beach

Pogledaj sve lokacije

Svi studentski poslovi za program Work and Travel su sezonski. Nije potrebno specijalno iskustvo ili kvalifikacije iz oblasti turizma. U slučaju da je posao koji ćeš obavljati u direktnoj vezi za klijentima, znanje tvog engleskog mora da bude na odgovarajućem nivou. U Americi ćeš biti tretiran jednako kao i svi drugi stanovnici Amerike. Kada pristupiš Work and Travel programu pruža ti se mogućnost da legalno radiš i imaš puna prava, baš kao građani Amerike. Takođe, ako želiš, lako možeš pronaći i dodatni posao i ostvariti dodatnu zaradu. Za svaki rad ćeš biti korektno plaćen/a, primaćeš napojnice, a biće ti plaćen i svaki prekovremeni rad.

Full time rad iznosi 40 časova nedjeljno, a većina poslodavaca plaća prekovremeni rad čak do 150% od osnovne zarade! Ukoliko se potrudiš, možeš da zaradiš više nego pristojnu količinu novca u toku jednog leta u Americi.

Opcije programa

U zavisnosti od toga na koji način želite da dođete do posla u SAD, Experience Work and Travel program vam nudi dve opcije:

1. Full arrange program

Pod ovom opcijom se podrazumijeva da radnu ponudu u trajanju do 4 meseca obezbeđuje sponzorska organizacija iz USA. Poslovi koji su u ponudi zavise od tipa kao i lokacije posla. Poslovi su sezonskog, studentskog karaktera i podrazumijevaju rad u turističkim centrima, hotelima, restoranima, prodavnicama, bazenima, zabavnim parkovima.

Lokacije mogu biti širom SAD, od zapadne do istočne obale i od sjevera do juga. U ovoj opciji programa, Experience u saradnji sa sponzorskom organizacijom obezbeđuje:

 • radnu ponudu u trajanju do 4 meseca
 • formular DS-2019 izdat od strane sponzora sertifikovanog od strane vlade SAD
 • zdravstveno osiguranje tokom trajanja radnog dijela programa
 • pripremu dokumentacije i zakazivanje termina u ambasadi SAD-a
 • podršku akreditovane sponzorske kompanije tokom bravka u Americi
 • SEVIS taksu
 • besplatnu provjeru znanja engleskog jezika
 • orijentaciju
 • sva uputstva i savjete koje Experience d.o.o. daje na osnovu dugogodišnjeg iskustva, i dostupnost 24h tokom boravka u Americi
 • po potrebi, pomoć pri organizaciji putovanja u SAD zadnjih 30 dana tokom perioda predviđenog za putovanje.
2. Self Arrange program

SELF Work and Travel program je opcija u kojoj učesnik sam pronalazi posao u Americi. Ova opcija programa je prije svega namijenjena studentima koji su ranije učestvovali na programu, studentima koji imaju dobre kontakte u Americi ili onim studentima koji žele sami sebi da pronađu posao. Učesnik obezbijeđuje radnu ponudu, dok Experience obezbeđuje:

 • formular DS-2019
 • zdravstveno osiguranje tokom trajanja programa
 • pripremu dokumentacije i zakazivanje termina u ambasadi SAD-a
 • podršku akreditovane sponzorske kompanije tokom bravka u Americi
 • SEVIS taksu
 • besplatnu provjeru znanja engleskog jezika
 • orijentaciju
 • sva uputstva i savjete koje Experience d.o.o. daje na osnovu dugogodišnjeg iskustva kao i 24 časa open-line tokom boravka u Americi
 • po potrebi, pomoć pri organizaciji putovanja u SAD zadnjih 30 dana tokom grace perioda.

Work and Travel Sezona – Termini i trajanje

Program Work and Travel počinje tokom maja i juna mijeseca, dok se precizan datum polaska bira u skladu sa radnom ponudom i mogućnostima. Prvi datum kada možeš početi sa svojim ljetnjim poslom u Americi je 21. maj ako si iz Srbije ili 1. jun ako si iz BIH ili Hrvatske, a završetak ugovora je 1. oktobra. Posle ovog datuma moraš prestati sa radom, ali ti i dalje preostaje 30 dana koje možeš iskoristiti za putovanje po Americi.

Nakon isteka radnog dijela programa, učesnik/učesnica ima pravo da još 30 dana boravi u SAD, ali isključivo turistički, što je prava prilika za putovanje, druženje i upoznavanje ljudi i mijesta širom Amerike. Rad u ovom periodu je strogo zabranjen.

Tokom trajanja radnog programa, ulaženje i izlaženje iz USA je dozvoljeno isključivo uz odobrenje sponzorke organizacije. Prilikom ponovnog ulaska u zemlju, imigracioni službenik odlučuje da li će vaš ulazak biti odobren ili ne, stoga i pored svih ispunjenih uslova ponovni ulazak nije zagarantovan. Tokom poslednjih 30 dana predviđenih za putovanja po USA, moguće je samo napustiti zemlju, odnosno nije dozvoljen ponovni ulazak.

Uslovi učešća

Da biste učestvovali u programu Work and Travel studentske razmene potrebno je zadovoljiti sledeće uslove:

 • Da ste student osnovnih ili diplomskih studija,
 • Da redovno polažete ispite
 • Da imate između 18 i 26 godina
 • Da posjedujete nivo znanja engleskog jezika koji odgovara željenom poslu

 

Programu se mogu priključiti studenti sa teritorije Srbije, BiH i Hrvatske. Naravno, podrazumijeva se da ste odgovorni, radni, tolerantni, fleksibilni i spremni da steknete nova znanja i iskustva. Ukoliko ispunjavate navedene uslove ne propustite priliku da ovo ljeto provedete u Americi na Work and Travel programu!

Prijavite se za Work and Travel program

Prijava i procedura za program Work and Travel

Prijavljivanje na program traje od 1. oktobra do 1. aprila ili do popunjavanja mijesta. Prednost po pitanju odabira posla i lokacije imaju oni koji se ranije prijave. Prije prijavljivanja na program savjetujemo vam da nas posijetite ili kontaktirate telefonom, kako bismo vam zakazali besplatno savjetovanje i prezentaciju programa, te odgovorili na eventualna pitanja. Prilikom prijave na program neophodno je sa sobom ponijeti:

 • pasoš
 • ličnu kartu
 • indeks
 • potvrdu o studiranju.

 

Prilikom prijave dobijaju se sve neophodne informacije o programu, poslovima, terminima, procedurama. Procedura započinjanja Work and Travel USA programa je jednostavna:

 1. Prijava na program i potpisivanje osnovnog ugovora o učešću u programu.
 2. Izbor radne ponude i skajp intervju sa sponzorom ili poslodavcem.
 3. Proces obrade dokumentacije i izdavanja DS-2019, nakon potpisane radne ponude.
 4. Zakazivanje termina razgovora u ambasadi SAD.
 5. Dobijanje vize i organizovanje putovanja u SAD.
 6. Orijentacija pred odlazak.
 7. Put i boravak u Americi.

 

Naš tim će vas voditi kroz sve korake programa, sa stalnom podrškom kako bi cijela procedura protekla što lakše i jednostavnije.

Work and Travel putovanja

Nakon završetka radong perioda J1 vize, pruža vam se mogućnost da poslednjih dana Work and travel programa, putujete širom Amerike. U okviru Work and Travel putovanja, možete posjetiti neke od najpopularnijih svjetskih destinacija: New York, Boston, Grand Canyon, Niagara Falls, Las Vegas, Miami… Experience d.o.o. vam je i tu na raspolaganju – u saradnji sa našom kancelarijom u USA organizujemo vam nezaboravna putovanja po celoj Americi!

Korisni savjeti u vezi Work and Travel programa

Osiguranje i takse:

Postoje pojedine specifične stvari u vezi sa Amerikom oko kojih treba biti pažljiv, a mi bismo vam skrenuli pažnju na osiguranje i takse. U Americi važi pravilo da se za sve kupljeno i zarađeno plaćaju takse, kao i da zdravstveno osiguranje mora biti prethodno regulisano, u suprotnom sve se plaća iz tvog džepa!

Zdravstveno osiguranje:

Zdravstveni sistem u Americi se u mnogome razlikuje od našeg. Najveća razlika je u finansijama. Sve troškove plaća pacijent i uglavnom ne postoji pomoć države. Međutim, u sklopu programa Experience agencije, svaki student/studentkinja je osiguran/a za vreme trajanje radne vize (u trajanju od prva 4 radna meseca), a 5. mesec koji je namenjen putovanjima preko naše agencije vrlo je jednostavno i priuštivo obezbediti (mogućnost kupovine osiguranja na određeni broj dana, nije neophodno za ceo mesec ukoliko ne želite da putujete svih 30 dana).

Povraćaj poreza:

Tokom boravka u Americi potrebno je obratiti pažnju na takse: državne i federalne. Ne brini – Experience agencija ti izlazi u susret kada dođe do povraćaja taksi.

Šta treba znati o Americi prije putovanja?

Amerika je prije svega kompleksan pojam, kao i Evropa. Iako ih možemo nazvati “mladom” nacijom i nacijom sastavljenom od gotovo svih nacija svijeta, nikako ne treba zanemariti njihovo nacionalno osjećanje koje je izuzetno razvijeno. Ameriku jesu fizički gradili migranti, ali su je izgradili i kao mnogo više od osvojenog prostranstva izgrađenih gradova, puteva, mostova, brana… Nacije koje su je naseljavale, donosile su svoje jezike, običaje, kulturu i folklor koji su se vremenom stapali i stvorili novi izraz – kulturu izuzetno otvorenu, kompleksnu, fleksibilnu, pulsirajuću i živu.

Ameriku nazivaju “zemljom slobodnih”, upravo iz razloga što svakome pruža jednaku šansu da se ostvari i napreduje. Vjerovatno najvažnija stvar je to što Amerikanci svaku osobu vrednuju individualno, kroz lični kontakt sa osobom. Ne donose poslovne i private odluke na osnovu nacionalnosti, socijalnog statusa, porodice. Većina studenata i studentkinja američkih koledža biraju predmete u vezi sa liderstvom karijerom, bez obzira na karijeru svojih roditelja. Ono što cijene kod ljudi je individualnost i samostalnost. Jedna od stvari koja se mnogo vrednuje u Americi je zakon konkurencije, tj. konstanto takmičenje. Vidjećete da takmičenje postoji svugdje. Budite prijateljski nastrojeni, ali jačajte svoj takmičarski duh! Amerikanci veoma vode računa o svim svojim uspijesima, kako uspijesima u sportu, poslu ili bilo čemu što bi vam se možda učinilo banalnim. Knjige i filmovi, recimo, nisu uvek vrijednovani po kvalitetu – ponekad se o njima govori u brojevima primeraka koji su prodati. Iako je u Americi duh takmičenja visoko razvijen, timski rad je podjednako bitan.

Generalno, Amerikanci su vrlo neformalni u odnosu sa ljudima. Recimo, studenti u predstavljanju svojim profesorima govore samo svoje ime, bez prezimena. Takođe, mnogo su prisniji u svakodnevnom razgvoru; pozdravljanje (čak i poslovno) uglavnom ide uz osmeh i pitanje kako ste. Takođe, imaju drugačije viđenje onoga što se zove “lični prostor”, gde oni prilaze ljudima na mnogo manju razdaljinu od one koja se u Evropi smatra pristojnom. Porcije hrane su mnogo veće, sama hrana je mnogo slađa od one na koju smo navikli, američke zastave ćete vidjeti svuda oko sebe, umesto metričkog sistema tu je imperijalni, temperatura je izražena u Farenhajtima… Američko osjećanje prostora i vremena se u mnogome razlikuje od našeg (veća naselja su građena u eri automobila), što je opet povezano sa time da su oni “mlada nacija” a da mi dolazimo sa “starog kontinenta”: ono što Amerikanci smatraju kratkom vožnjom (100km) za Evropljane to nije. Takođe za njih je prastara građevina i ona koja je stara sto-dvesta godina. S obzirom na suživot velikog broja nacija, u američkom društvu izuzetno je značajna politička korektnost (američko društvo ne trpi diskriminaciju ni po jednoj osnovi: religijskoj, rasnoj, rodnoj…)

Uronite u ovaj svet široko otvorenog duha, posmatrajte i učite. Za poslednji savjet možemo se poslužiti latinskom poslovicom “Kada si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin”.